Ποια είναι η αξία του δώρου;Δώρα. Ένα θέμα που μοιάζει τόσο απλό και όμως έχει πολλαπλές προεκτάσεις και ερμηνείες.


Ανταλλαγή; Να μια λέξη-κλειδί για τη σημασία των δώρων. Με όση χαρά και ενθουσιασμό δίνουμε το δώρο μας, με άλλο τόσο ενθουσιασμό περιμένουμε να πάρουμε και εμείς το δικό μας. Δεν έχει τόση σημασία το αντικείμενο που «κρύβεται» μέσα στα πακέτα, όσο το συναίσθημα και η πρόθεση που το συνοδεύουν.


Η προσφορά και ανταλλαγή δώρων συνοδεύει την ανθρωπότητα στην ιστορία της και σε όλες τις κοινωνικές της εκφάνσεις. Αποτέλεσε δείγμα ευγένειας και φιλοξενίας όταν προσφέρονταν δώρα κατά τη διάρκεια υποδοχής ενός συμμαχικού λαού, έδειξε την αγάπη του ανθρώπου στο Θεό είτε με θυσίες στην αρχαιότητα, είτε με τα τάματα σήμερα, αποτέλεσε και αποτελεί κίνητρο για επίτευξη των στόχων, φανερώνει σεβασμό, αγάπη και ενδιαφέρον όταν το ακολουθούν αγνές προθέσεις αλλά και δημιουργία μιας ηθικής υποχρέωσης ανταπόδοσης όταν η προσφορά είναι τυπική.


Η οικονομική κρίση επιβάλλει την περικοπή των περιττών δαπανών και τις «πολυτέλειες» ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται, πολλές φορές και η αγορά δώρων. Δεν είναι απαραίτητο, όμως να γίνουν «περικοπές» και στα συναισθήματα καταστρέφοντας τις πολύτιμες ανθρώπινες σχέσεις. Η προσφορά του δώρου όταν εμπεριέχει συναισθήματα, ενδυναμώνει τους δεσμούς, δίνει χαρά και στις δυο πλευρές.


Ποια είναι η αξία του δώρου;


  • Όταν υπάρχει το προσωπικό στοιχείο του ατόμου που δωρίζει υπολογίζοντας ταυτόχρονα το γούστο, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του παραλήπτη.

  • Όταν προσφέρεται με χαρά και αγάπη και ο ενθουσιασμός του παραλήπτη αποτελεί ανταμοιβή. Ενισχύεται, έτσι, η αυτοεικόνα του ατόμου που δωρίζει, καθώς νιώθει την ικανότητα να προσφέρει χαρά και επιβραβεύεται για την προσπάθειά του.

  • Όταν δίνεται μεγαλύτερη σημασία στη συναισθηματική και όχι στην υλική αξία του δώρου.

  • Όταν πρόκειται για συναισθηματική επικοινωνία, ενδυναμώνει τις σχέσεις και συνοδεύεται από όμορφες στιγμές. Αποτελεί δείγμα ενδιαφέροντος και κάνει τον παραλήπτη να αισθάνεται σημαντικός.

  • Όταν επιστρατεύεται η δημιουργικότητα και η φαντασία προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό ανταλλαγής συναισθημάτων.

  • Όταν αφιερώνεται χρόνος και σκέψη για την επιλογή ή την κατασκευή του δώρου.


Ας εκτιμήσουμε, λοιπόν, την πραγματική αξία του δώρου. Δωρίστε κάτι από την καρδιά σας, χωρίς να ξοδέψετε χρήματα που προορίζονται για άλλες ανάγκες αλλά μη διστάσετε να «ξοδέψετε» συναισθήματα, δημιουργία, φαντασία και χαρά.

129399711_107043061256523_74422744413180

Ευχαριστούμε για την αγάπη σας!

  • Facebook
  • Instagram